Fundació Antoni Tàpies. Col·lecció, # 9


Fundació Antoni Tàpies
Antoni Tàpies. Col·lecció, # 9
Del 7 de novembre de 2014 al 15 de febrer de 2015

Imatge de les obres d'Antoni Tàpies A la memòria de Salvador Puig Antich, 1974, i Armari, 1973,
que formen part de l'exposició Antoni Tàpies. Col·lecció, # 9

7 novembre 2014 – 15 febrer 2015

Antoni Tàpies. Col·lecció, # 9

La Fundació presenta una selecció renovada d’obres d’Antoni Tàpies pertanyents al fons de la Col·lecció. La mostra, que en aquesta ocasió es concentra als Espais A i B, inclou diferents moments creatius de l’artista des de la dècada de 1940 fins a l’actualitat, i il·lustra l’evolució de tipologies, tècniques i materials emprats per Tàpies.
El recorregut s’inicia amb Creu de paper de diari, una obra de 1946-1947 que exemplifica l’interès primerenc pels materials extrapictòrics i per la representació de la creu, que serà característica del seu llenguatge de maduresa, i amb dos dibuixos de 1948, Dibuix i Carbó i tinta, que mostren referències a Miró i Klee. Segueix amb una tria d’obres del bienni 1950-1951, realitzades durant l’estada de Tàpies a París, becat per l’Institut Francès de Barcelona, que adopten un marcat contingut social (Ells acusen, Sèrie Història Natural), i que mostren un vocabulari encara en formació. Les seves preocu- pacions socials i polítiques també es faran paleses en obres posteriors, com ara A la memòria de Salvador Puig Antich (1974, creada en memòria de l’anarquista català Salvador Puig Antich) i Composició amb números (1976, creada en memòria de l’activista Oriol Solé i Sugranyes, abatut per la Guàrdia Civil després d’haver fugit del penal de Segòvia l’abril d’aquell mateix any).
L’exposició també compta amb una tria d’obres matèriques, característiques del seu període de maduresa, i en què els materials confereixen a les obres unes superfícies denses i opaques, visibles en Gris, taronja i rosa, 1967, Llinda, 1975, i Dues formes, 1999. També s’hi pot veure una representació d’objectes i d’escultures (com ara Armari, 1973, i Taula de despatx, 1987), i d’obres de la dècada dels vuitanta en què el protagonista és el vernís (Pintors malvats, 1988, obra que fa referència a l’escriptor, filòsof, místic i teòleg mallorquí del segle XIII Ramon Llull). La mostra també inclou algunes obres que fan palès l’interès de Tàpies per la música (Concert, 1985, i Urbilder (díptic), 1988). L’itinerari es completa amb la projecció del documental Te de Tàpies, 2004, dirigit per Carolina Tubau i produït per Televisió de Catalunya.
Te de Tàpies , 2004
Durada: 62 min.
Versió original en català.
Subtítols: 10.30 h, castellà; 11.32 h, anglès; 12.34 h, castellà; 13.36 h, anglès; 14.38 h, castellà; 15.40 h, anglès; 16.42 h, castellà; 17.44 h, anglès.


Altres exposicions

7 novembre 2014 – 15 febrer 2015

Interval. Accions sonores

Interval. Accions sonores és un assaig sobre els contextos d’escolta.
La tradició musical occidental dels darrers dos segles (dominada per la música que es diu a si mateixa culta) ha intentat neutralitzar i fins i tot esborrar els contextos d’escolta. En aquesta tradició, l’escolta musical només és possible i només és plena en la concentració més absoluta, i envoltada del silenci més estricte; el silenci sepulcral és doncs l’únic context adequat per l’escolta musical, un context que més aviat és un no context, una absència (ideal) de context. Però el fet és que l’escolta musical passa sempre envoltada d’altres coses, envoltada, per exemple, de soroll (el soroll que, diu Jacques Attali, és la manifestació constant de la vida). I aquestes altres coses que passen al context en què es fa efectiva l’escolta no només condicionen la nostra actitud d’escolta (no només tenen un efecte psicològic), sinó que transformen la música mateixa. A l’era digital, diu Peter Szendy, l’oient altera la música, opera amb ella (en fa obres), de manera digital, és a dir, numèricament (amb dígits), però també amb els dits, com el DJ que modifica el gir d’un vinil tocant-lo amb les mans. Es tracta, doncs, d’una escolta que toca. | Més informació

Altres activitats

Divendres 21 de novembre de 2014, a les 17.00 h.

Galeries amb art. Eixample

A càrrec de Sílvia Burjachs Serra, historiadora de l’art i gestora cultural.
Itinerari per les galeries d’art més singulars i emblemàtiques de l’Eixample barceloní. Al llarg del recorregut coneixerem la història més recent del galerisme a la ciutat, visitarem les exposicions que acullen aquests espais d’art i tindrem l'oportunitat de conversar i intercanviar impressions amb alguns dels seus responsables. | Més informació
Fundació

Antoni Tàpies
ARAGÓ, 255 - 08007 BARCELONA
TEL.: +34 934 870 315
MUSEU@FTAPIES.COM
WWW.FUNDACIOTAPIES.ORG

HORARIS: DE DIMARTS A DIUMENGE DE 10 A 19H. DILLUNS TANCAT 
EXPOSICIONS | BIBLIOTECA | BOTIGA | LLOGUERS | AMICS

Segueix-nos a:
TwitterFacebookFacebookYoutubeYoutubeRSS Bloc Zoom

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CCCB_AGENDA

TOP GRUPS TEATRE_ESPECTACLES

AMICS DE LES ARTS_AGENDA