MUSEU D'ARQUEOLOGIA DE CATALUNYA_NOTICIES

  

Newsletter maig
Museu d'Arqueologia de Catalunya
DESTAQUEM 

NIT DELS MUSEUS 2016
21 de maig de 19 a 1 hores
MAC BARCELONA
MAC GIRONA

Una iniciativa promoguda pel Consell d'Europa on participen més de 3.000 museus de 40 països amb l'objectiu de sensibilitzar el gran públic respecte al paper dels museus en el desenvolupament de la societat.

Geni culinari:innovacions que marquen la nostra cuina
Del 31 de març al 26 de juny
MAC Barcelona

Una exposició que mostra les restes arqueològiques des de la perspectiva culinària


3 Mosaics, 3 Museus.140 anys dels mosaics romans de Bell-lloc (Girona)
Del 8 d'abril a l'11 de setembre
MAC Girona

Es vol posar en relleu un conjunt de mosaics d’època romana localitzats a finals del s.XIX i la primera meitat del XX a la masia de can Pau Birol (Girona). S’explica la  troballa i la història de la seva extracció, les diferents interpretacions i propostes de la seva ubicació dins la vil·la romana, i el simbolisme de les escenes.
LA DÈCADA PRODIGIOSA
Del 19 de març al 22 de maig 
MAC Empúries

Els èxits i les desventures de l’arqueologia catalana durant el període de la Mancomunitat. Una tasca que va estar dotada d’una gran professionalitat amb vocació peninsular, europea i mediterrània que cercava investigar el patrimoni en territoris de parla catalana i transcendir més enllà de les fronteres del país.

JOCS I JOGUINES A L'ANTIGUITAT
Inauguració el 15 de maig 
MAC Ullastret

Aquesta és una mostra que ens permetrà descobrir com el joc ha estat una eina de diversió i d’aprenentatge que acompanya l’home des de fa mil·lennis.

MAC Barcelona
SOPARS AMB GENI 
7 de maig i 11 de juny

Al voltant de l'exposició s'han programat un seguit d'activitats, de les que us anirem informant, i entre les quals es troben una sèrie de sopars molt especials


A més a més:
  • Debats: Converses a tres bandes. Dieta paleolítica. Realitat o invenció.A càrrec d’Abel Mariné, Sergi de Meià i Jordi Estévez. Moderador: Josep Manuel Rueda. Dilluns 2 de maig a les 18:30 hores.
  • Conferència: El laboratori de conservació/restauració: preparar els objectes exposats, per llepar-se els dits, a càrrec d’Isabel Moreno. Dijous 5 de maig a les 18:30 hores.
  • Sopar: Sopars amb Geni és una innovadora proposta de sopar en el marc de l’exposició El geni culinari a partir d’un menú creat per la Fundació Alícia i la cuina de la xef Ada Parellada. Dissabte 7 a les 21 hores.
  • Conferència: Si cuinar ens fa humans, deixarem de fer-ho?, en el marc de l’exposició El geni culinari. A càrrec del director general de la Fundació Alícia Toni Massanés. Dijous 12 a les 19:30 hores.
  • Jornada de portes obertes: Dia Internacional dels Museus. Dimecres 18 de maig.
  • Seminari sobre l’art egipci a la zona Tebana. Ponents: Dra. Imma Vivas, Lic. María Silvina Vera i Sra. Maite Mascort. Moderadora Dra. Núria Castellano. Organitzat per la Societat Catalana d’Egiptologia i el Museu d’Arqueologia de Catalunya. Dijous 19 de maig de 17.30h a 21 hores.
  • Taller experimentals: Escorxament d’animal amb ganivets de sílex, en el marc de l’exposició El geni culinari. A càrrec d’Arqueolitic. Dissabte 21 a les 12 hores.
  • Activitats nocturnes: Nit dels Museus. Consulteu el programa d’activitats complert. Dissabte 21 de 9 a 1 hores.
  • Debats: Converses a tres bandes. Ètica culinària: del canibalisme al veganisme. A càrrec de Carme Ruscalleda, Miquel Molist i Jesús Contreras. Moderador: Màrius Rubiralta. Dilluns 23 a les 18:30 hores.
  • Cine: Tardes de Cinema és una proposta del MAC que contraposa aspectes cinèfils amb aspectes d’experts arqueòlegs. La Grand Boufe. Moderadors Àngel Quintana i Lluís Garcia. Dijous 26 a les 18:30 hores.
MAC CASC
Fem d'arqueòlegs subaquàtics!
Dissabte 28 de maig a les 12h

Practicaràs l’arqueologia subaquàtica amb rèpliques de materials, amb material original com àmfores, gerres i altres peces d’època romana, eines utilitzades durant la navegació a l’edat moderna o bales recuperades d’un vaixell modern!

Activitat adreçada a nens i nenes entre 6 i 14 anys amb nocions de natació.

MAC Empúries

VISITA ROMANA 
Els diumenges 1, 8, 15, 22 i 29 de maig a les 12 hores

Iulia Domitia o Caius Aemilius antics habitants de l’Emporiae romana del segle I dC ens mostren en aquesta divertida visita, com era la seva ciutat, com es vivia i com eren les cases, carrers, places, mercats i temples. Una visita pensada per a tota la família!.
A més a més:

XIV MARATÓ D’EMPURIES
Diumenge 1 de maig. Portes obertes de 8 a 15 hores

XXI TRIUMVIRAT MEDITERRANI
Dissabte 7 de maig, de 10h a 19h, jornada de porte obertes
  • Legio a càrrec de Barcino Oriens. De 10.15h a 13,30 i de 16h a 17.15h
  • Tallers d’oficis i artesans romans. 10'30 a 14'00 i de 16h a 18,30h
  • Ludi Puerorum. 11h a 13,30h
  • Visita romana. 11h, 12h, 16,30h i 17h

FIRA ARRELS DEL VI: VISITA GUIADA
Dissabte 14 i diumenge 15 de maig

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS 2016
18 de maig. Portes obertes al jaciment de 10h a 18h.

100 ANYS DE MUSEU
21 de maig

2N CONCURS INSTAGRAM: UNA COMARCA DE MUSEU
Del 18 al 22 de maig
MAC Girona
Un passeig per la història de Sant Pere de Galligants. Pare Abat, hi ha pelegrins! 
Diumenge 29 de maig a les 12 hores
Així comença aquest divertit recorregut històric pel monestir de Sant Pere de Galligants, una de les mostres més notables del romànic català, actual seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona. En el monestir hi vivien monjos benedictins segons l’estricta regle de Sant Benet, que van teixir la seva història en relació amb el seu entorn.

Aquesta visita teatralitzada pretén acostar-nos, de forma entretinguda i divertida, a la vida i a la quotidianitat no tant sols d’aquells monjos sinó també de la gent del segle XII, a través de l’escenari tan emblemàtic que és aquest monestir.


A més a més:
  • Dia Internacional dels Museus, dimecres 18 de maig. Portes obertes.
  • Conferència Les arts de revestiment. El mosaic de Can Pau Birol. Pel Dr. David Vivó, dijous 19 de maig a les 19h
  • Visita-itinerari SÍMBOLS COMPARTITS:  De la mitologia clàssica al Tapís de la Creació. L'evolució de la iconografia pagana a la cristiana a través de Sant Pere de Galligants, Sant Feliu i la Catedral de Girona, dissabte 21 de maig a les 12h
  • Nit dels museus, dissabte 21 de maig. Portes obertes del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Girona, monestir de Sant Pere de Galligants de 18:00h fins les 24:00h.
  • Visita guiada a l'exposició 3 Mosaics, 3 Museus. 140 anys dels mosaics romans de Bell-lloc (Girona), dissabte 28 de maig a les 11:30h.

MAC Ullastret
ELS IBERS D’ULLATRET 
Visita teatralitzada
Diumenge 22 de maig

Us convidem a conèixer Ullastret, la ciutat ibera més gran de Catalunya, de la mà d’un dels seus antics habitants: Nissunin o Basped. Ens endinsarem en la vida de capital de la tribu ibèrica del indigets on explotaven els recursos i en gestionaven el comerç. Descobrirem com vivien, es vestien, s'alimentaven o en què creien, mentre gaudim d'un jaciment únic i d’un entorn espectacular.
A més a més:

ULLASTRET. ESCAPADA AL MÉS AUTÈNTIC EMPORDÀ
Diumenges 8 i 29 de maig

Visita guiada us permetrà descobrir la ciutat ibèrica d'Ullastret, considerada la població més gran descoberta fins ara d'aquesta cultura. Travessar la seva fastuosa muralla ens permetrà passejar pels carrers, les cases i els temples del que fou la capital de la tribu ibèrica nomenada “indigets”. Després passarem per un camí que ajuda a fer un salt en el temps fins al petit poble medieval d’Ullastret, un dels més ben conservats i alhora desconeguts de l’Empordà.

També recomanem:





EXPOSICIONS:
  • Inauguració “La fi és el principi” en el Museu de la Noguera el divendres 13 de maig, a les 19.30 h.
  • Exposició “El sexe a l’època romana” a Can Serra. Museu de Mataró. Del 4 de març al 22 de maig.



MAC Barcelona, Passeig de Santa Madrona, Parc de Montjuïc, 08038 Barcelona, Tel. 93 423 21 49 infomac@gencat.cat

MAC CASC, 17007 Girona, Tel. 972 20 66 31 Tel. vaixell Thetis 608 19 56 55 maccasc.cultura@gencat.cat

MAC Empúries, 17130 Empúries-l'Escala, Tel. 972 77 02 08, macempuries.cultura@gencat.cat

MAC Girona, Monestir de Sant Pere de Galligants 17007 Girona Tel. 972 20 26 32 macgirona.cultura@gencat.cat

MAC Olèrdola, Castell d'Olèrdola Tel. 93 890 14 20 difusiomac.cultura@gencat.cat

MAC Ullastret, Puig de Sant Andreu 17114 Ullastret Tel. 972 17 90 58 macullastret.cultura@gencat.cat

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CCCB_AGENDA

Carta de la Mesa Sectorial del Arte Contemporáneo