AJUNTAMENT DE SANT CUGAT_JORNADES "CERÀMICA. ART I VIDA"

logo

Dilluns, 5 de setembre de 2016
La ceràmica serà la protagonista del Patrimoni Viu 2016
Ceràmica Art i Vida tindrà lloc del 15 al 18 de setembre tot coincidint amb el 47è Congrés de l’Acadèmia Internacional de la Ceràmica que se celebra a Barcelona
El lema “Ceràmica. Art i Vida” explica el contingut d’aquestes jornades: la creació artística (art) i l’evolució història de la ceràmica (vida) seran els eixos sobre els quals giraran la trentena d’activitats organitzades
La tinenta d’alcalde de Cultura i promoció de la ciutat, Carmela Fortuny, i les propietàries de la Galeria DeTerra i principals promotores del projecte, Laura Jener i Roberta Ferreira, han presentat aquest migdia la programació de les jornades “Ceràmica. Art i Vida. Patrimoni Viu 2016”, que tindran lloc del 15 al 18 de setembre en diversos espais de la ciutat.
Sant Cugat acollirà més de trenta activitats relacionades amb la ceràmica organitzades per dotze entitats o col·lectius diferents. Exposicions, xerrades, itineraris, tallers pràctics i perfomances contribuiran a posar en valor l’ús de la ceràmica, aquest material tan quotidià que ha arribat a esdevenir peça d’art, alhora que aprofundiran en la seva trajectòria al llarg de la història, així com la importància de la indústria de la ceràmica a casa nostra.
Ceràmica. Art i Vida s’emmarca en el 47è Congrés de la Acadèmia Internacional de la Ceràmica, que en aquesta edició se celebra a l’entorn del Museu del Disseny a Barcelona (més info a http://www.ceramistescat.org/es/congres-aic-2016/ ).
En la presentació, Carmela Fortuny ha destacat el caràcter col·lectiu i cohesionador del Patrimoni Viu des de la seva primera edició i ha assenyalat que “aquestes jornades que són exemple del què es pot arribar a fer treballant en xarxa, especialment en l’àmbit cultural, i del seu efecte multiplicador”.
Les activitats proposades des de la ciutat de Sant Cugat es divideixen en 2 grans blocs:
1.         Exposicions en espais municipals i coordinació de les exposicions en espais privats en relació al 47è Congrés Internacional que se celebra a Barcelona
2.         Activitats al voltant del món de la ceràmica que es concentren entre els dies 16, 16, 17 i 18 de setembre a diversos espais del centre de la ciutat.
1. Exposicions

Exposicions en espais municipals

“Quin so fa una mà sola aplaudint?” Frederic Gisbert
Del 9 al 30 de setembre de 2016 - Casa de Cultura (c/ Castellví 8)
Inauguració, divendres 9 de setembre, a les 19:30 h
Comissariat: Paco Minuesa
Frederic Gisbert (Barcelona, 22 d'agost de 1932 — Sant Cugat del Vallès, 6 de febrer de 2011) Homenatge a un dels artistes de Sant Cugat que va treballar amb la ceràmica des de la seva vessant més artística, incloent la investigació personal de tots els processos implicats en la seva creació (químics, físics, etc...) L’exposició es basa en els fons familiars de l’artista i s’acompanyarà amb documentació escrita i gràfica que donaran una visió amplia de l’artista. 
Format amb Angelina Alòs (1958-61), entre 1961-62 féu pràctiques de ceràmica amb Fritz Trautmann. Aquest darrer any establí el seu taller a Sarrià, que posteriorment traslladà a Sant Cugat (1975). Fou cofundador, el 1978, de l’Escola d’Art de Sant Cugat, on exercí com a professor de ceràmica. La seva obra comprèn tant peces fetes al torn com ceràmica de tipus escultòric. Primer premi de la Mostra de Ceràmica dels Països Catalans “Marian Burguès” (1982).
Fang i foc per viureDel 15 de setembre al 20 de novembre de 2016
Sala Capitular Museu del Monestir (Pl. de l’Om, 1)
Comissariat: Alba Rodríguez, conservadora Museus de Sant Cugat
Recorregut històric per la producció i l'ús de la ceràmica a Sant Cugat. Basat en els fons museístics, amb col·leccions des de la prehistòria fins segle XX, i relativament variades: vaixella de taula i de cuina, transport, material constructiu a palo seco (maons, teules, tortugues, canals, elements de mina d'aigua, ...), material constructiu decoratiu (pinacles, balustres, rajoles, aplics diversos...), altres elements (rajoles de cup, tinters, llànties,...) . I casos de producció: forns vil·la Can Cabassa, forns de masos, forn Sant Adjutori, forn XIX Av. Francesc Macià, bòbiles (inclòs Mercantic...), Cal Gerrer, can Flo.
Sensualitat i lírica. Claustre de Creadors CeramistesDel 15 de setembre al 20 de novembre de 2016
Claustre del monestir - Museu del Monestir (Pl. de l’Om, 1)
Comissariat: Roberta Ferreira i Laura Jener (Dterra)
Exposició col·lectiva de creadors ceramistes contemporanis: Ana Rosenzweig, Arianna Russo, Daniel Caselles, Enric Mestre , Jordi Marcet/Rosa Vila, Lola Gratacós, Madola, Marta Casas, Penélope Vallejo, Rafaela Pareja, Ramón Fort, Roberta Ferreira, Rosa Cortiella, Susana Requena, Teresa Legarreta
L'exposició "Sensualitat i Lírica" pretén donar a conèixer la capacitat de la ceràmica com a llenguatge expressiu, mostrant la seva versatilitat a través de l'obra de diferents ceramistes contemporanis de Sant Cugat i la resta del país. I al seu torn, reivindicar el paper de la ceràmica en l'àmbit artístic donant-li el mateix valor que qualsevol altra manifestació artística.

Exposicions municipals en altres espais

La ceràmica utilitària: un univers de formes i funcions. A cura d’Alfons Romero.
Del 15 de setembre al 15 de desembre de 2016
Fundació Cabanas. Casa Museu. Cal Gerrer (c. Santiago Rusiñol 60 - Pl. Octavià)
Antiga fàbrica de ceràmica Arpí de Sant Cugat
L’exposició presenta una mostra de ceràmica utilitària d’època Moderna i Contemporània, principalment. Es vol mostrar els diversos usos per als que eren destinats els atuells ceràmics. Tant en l’àmbit domèstic, com en les tasques del camp, en les relacionades amb el bestiar, així com per al desenvolupament de molts oficis, la terrissa, o la ceràmica en general, ha estat una de les matèries primeres més utilitzades per la humanitat i cabdal per a la seva evolució. 

Exposicions en altres espais

The Beauty of ClayExposició col·lectiva internacional de joieria artística amb ceràmica
Inauguració, 9 de setembre a les 20:30 h
Del 8 de setembre al 5 de novembre de 2016
Dterra (Av. Josep Anselm Clavé, 9)
Del fang al color
Sergi Barnils (artista) amb Núria Salvadó i Sergi Salvadó (ceramistes) (Sala 1)
Joan Panisello (Sala 2)
Del 8 de setembre al 30 d’octubre.
Inauguració, dijous 8 de setembre a les 20 h
Canals – Galeria d’Art (c. de la Creu 16)


Núria Alvarez de Lara. 30 Anys de joies amb Ceràmica  1986-2016 + Arianna Russo. TopografiesDel 15 de setembre al 30 d’octubre de 2016
Inauguració, dissabte 17 de setembre, a les 12:30 h
Galeria Context (Carrer Viñolas, 8)

2. Calendari d’activitats
Divendres 9 de setembre (activitats prèvies)

19:30 h Casa de Cultura
Inauguració de l’exposició “Quin so fa una mà sola aplaudint? Frederic Gisbert
Comissari: Paco Minuesa

20:30 h Dterra
Inauguració de l’exposició “The beaty of clay”

Dijous 15 de setembre

A les 19:30 h Claustre del monestir
Acte inaugural Ceràmica. Art & Vida
Parlaments institucionals i comissàries, amb la participació de tots els col·laboradors.
Visita a les exposicions dels claustre i Cal Gerrer (Terrisseria Arpí)

Divendres 16 de setembre
A les 19 h - Sala Audiovisual. Museu del Monestir
Projecció i xerrada “La Vasija”
Curtmetratge guanyador de l “Audience Award” del Festival Internacional de cine d’artesania (FIFMA) celebrat enguany a Paris.
La pel·lícula protagonitzada per la ceramista valenciana Rafaela Pareja i dirigida per Luis Héctor Pardo és una reflexió sobre el renaixement i la creació de la pròpia identitat, amb la construcció de la gerra de ceràmica com a element metafòric.
Director: Luis Héctor Pardo Ruiz
Després de la projecció, la ceramista Rafaela Pareja ens parlarà de l’experiència i la motivació del curtmetratge.
Durant dissabte i diumenge el curtmetratge es passarà cíclicament a la sala d’audiovisuals
Organitza: Dterra i Ajuntament de Sant Cugat

Dissabte 17 de setembre
De 10:30 a 14:30 h Plaça de l’Om
Fem firetes i jocs de terrissa!
Tallers intergeneracionals de construcció d’elements amb terrissa: jocs de taula, vaixella en miniatura, entre d’altres
Amb la Companyia de Jocs l’Anònima i la col·laboració del Grup Catalònia

A les 11h i a les 13h - Pl. de l’Om
Sessió de contes a càrrec d’Anna Roca
Edat recomanada: A partir dels 3 anys
Places limitades, reserves a educaciomuseu@santcugat.cat

A les 11 h - Sala audiovisuals. Monestir
Projecció de film Shifu (1 h.) + presentació d’artista xinesa TAN Hongyu (A Yu) (idioma: anglés) (30 min.)

A partir de les 11 i durant tot el dia - Celler Modernista
Urdir en directe
El ceramista Daniel Caselles crearà una de les seves enormes gerres amb aquesta tradicional tècnica utilitzada a la conca del Mediterrani per emmagatzemar vi, oli, gra o aigua. Acompanyat de música electrònica chill-out (d’11 a 13 h i de 17 a 19 h). Un encontre entre la tradició i la modernitat.
Organitza: Dterra i Ajuntament de Sant Cugat. Col·labora: La Pua. Oficina Musical

A partir de les 17:00 h Rambla del Celler
Linka’t. Intervenció urbana col·lectiva amb ceràmica
A càrrec de Dterra
Partint d’una forma simple i universal com és el bol, així com d’una de les tècniques més populars de la ceràmica, el torn, es proposa una instal·lació de gran format al carrer que s’anirà realitzant in situ amb la participació del públic. L’objectiu és generar un traçat de bols units entre si amb fils, simbolitzant així els vincles entre les persones. Per finalitzar l’activitat es col·locaran espelmes dins de cada bol i s’encendran donant una visió unitària, però a la vegada mostrant que cada element és una identitat que conforma un col·lectiu.
Organitza: Dterra i Ajuntament de Sant Cugat

De 17 a 20h 
Interpretem l’escultura
Una escultura en una capsa tancada. Sense veure-la hauràs de reproduir-la. T'hi atreveixes?
A càrrec d'Olga Martínez, Luca Prats i Pou d'Art. Activitat vinculada al projecte "Personetes" de l’associació El món de prop (Taller inclusiu) Més informació del projecte a:  https://projectemirambloc.wordpress.com/
Edat recomanada: A partir de 5 anys.
Organitza: Pou d’Art i Museus de Sant Cugat
Lloc: Pou d’Art, carrer Balmes 35

17.30h
Sent el fang! 
Taller de ceràmica amb Teresa Legarreta, ceramista invident . Amb els ulls tancats, ens deixarem portar per la textura i les sensacions que ens aporta la matèria. Creativitat lliure dins la foscor! (Taller inclusiu)
Lloc: Museu del Monestir

A les 21:30 h Rambla del Celler
TRASTORNS. Performance a càrrec de Fang i fetge
Amb Josep Matés i Marcos Pacheco.
Com a conclusió de la instal·lació urbana ”linka’t” es realitzarà aquesta espectacular acció. El mil·lenari ofici de terrisser, fins fa poc temps, representava una feina on es produïen atuells de fang cuit. Majoritàriament utilitaris. La performance vol potenciar el seu valor estètic i màgic.
Veurem el treball del torn, tornejant el fang, donant forma i fent “botxa”. L’escena es dobla horitzontalment, pràcticament al mateix temps. Podem veure com les peces van agafant forma, i com si es tractés d’un mirall, creixen cap al cel i cap a la terra, superant la gravetat. Només respecten el gir imprescindible del torn.
Organitza: Dterra i Ajuntament de Sant Cugat

Diumenge 18 de setembre
D’11:00 a 14:00 h Celler Modernista
Urdir en directe 
El ceramista Daniel Caselles crearà una de les seves enormes gerres amb aquesta tradicional tècnica utilitzada a la conca del Mediterrani per emmagatzemar vi, oli, gra o aigua. Acompanyat de música electrònica chill-out. 
Organitza: Dterra i Ajuntament de Sant Cugat. Col·labora: La Pua. Oficina Musical

A les 11 h Entrada al museu del Monestir
Patrimoni industrial relacionat amb les bòbiles i la producció de totxanes i elements de construcció
Excursió guiada per Joan Troyano i Alfredo Arechabala.
Inscripció prèvia  al 93 589 63 66 (de 9h a 14h de dilluns a divendres) o a través del correu electrònic educaciomuseu@santcugat.cat.
Durada aproximada: 3h
Organitza: Club Muntanyenc Sant Cugat


A partir de les 16:00 h Pl. d’Octavià
Mandala de foc. Taller participatiu de construcció i cocció de ceràmica en forn de paper.
A càrrec de Chisato Kuroki, ceramista + acompanyament de música.
A partir de les 16 h construcció participativa del forn.
De les 19 h  a les 21:30 h cocció de peces
És una obra d'art efímer a la comptes d'un forn experimental amb forma de roda fet amb paper de diari reciclat. La seva combustió és una barreja de carbó mineral i vegetal i per enviar aire a l'interior es col·loquen 16 assecadors de cabell al voltant d'ell. És un forn molt ràpid que pot arribar als 1200 graus en tres hores aproximadament, útil per coure peces un cop cuites i fetes amb pastes refractàries. Hi podran participar 50 persones alhora en la construcció i execució del forn i després decorar les peces amb esmalts tradicionals japonesos modificats especialment per a aquest forn.
Organitza: Dterra i Ajuntament de Sant Cugat

Dissabte 1 d’octubre Mercantic
De 12:00 a 13:00 h
Visita comentada als forns de l’antiga fàbrica Barnils, a l’actual Mercantic
Prèvia reserva al telèfon del servei educatiu dels Museus de Sant Cugat: 936759951
Organitza: Mercantic

Xerrades al voltant de la ceràmica
Dimecres 21 de setembre, a les 19 h
Taula rodona “La ceràmica avui dia?”
Modera Jesús-Àngel Prieto

Dimecres 5 d’octubre, a les 19 h
Del naixement de la ceràmica a l’estandarització durant l’imperi romà. Ceràmica des de la prehistòria fins a la tardoantiguitat.
A càrrec de Joan Francès, director del Museu d’Història de Cerdanyola.

Dimecres 19 d’octubre, a les 19 h
De la grisor a l’esclat de formes i colors. La ceràmica d’època medieval i moderna.
A càrrec de Josep Antoni Cerdà (director del Butlletí Informatiu de Ceràmica)

Diumenge 13 de novembre, a les 17 h
Una ciutat plena de ceràmica. Itinerari per Sant Cugat.
A càrrec de Domènec Miquel (historiador) i  Joan Rosal (ceramòleg)

Totes les xerrades es faran al Museu del Monestir amb entrada lliure (Aforament limitat).
“Ceràmica. Art i Vida” està organitzat per l’Ajuntament de Sant Cugat i la Galeria deTerra, principal impulsora del projecte, i compta amb la col·laboració de Pou d’art, La Pua-Oficina Musical, Club Muntanyenc Sant Cugat, Canals Galeria d’Art, Galeria CONtext, Casa Mueu Cal Gerrer, Tot Sant Cugat, Mercantic, HP i la Diputació de Barcelona. També amb l’esponsorització d’Estrella Damm, SIO-2, Anper, Shimpo, Argiles Colades i Teide.
Enllaços multimèdia
wordpress-32x32 twitter-32x32 flickr-32x32 youtube-32x32

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CCCB_AGENDA

Carta de la Mesa Sectorial del Arte Contemporáneo