ACVIC_CONFERÈNCIA

ACVIC Newsletter
No ho pots veure bé? mira-ho al navegador.
logo acvic
news
http://acvic.org

[cast]

 16 01 2015 sau

L'EMBASSAMENT DE SAU
Conferència de JOAN LAGUNAS

Divendres, 23 de gener de 2015 a les 19.00 h

Lloc: ACVic Centre d'Arts Contemporànies
C. Sant Francesc, 1 08500 Vic -Barcelona | tel 938 853 704

Fins a finals del segle XIX, la vall de Sau era una mena de "terra incògnita". És a partir de 1902 que es planteja l'aprofitament de les aigües del congost de les Guilleries. El Pla d'infraestructures hidràuliques de 1912 cita ja l'embassament de Sau com una de les actuacions a executar, però no és fins el 1931 quan es redacta el primer projecte de l'embassament.

El novembre de 1941 l'Estat declara totes les obres de l'embassament de Sau "de urgente ejecución" als efectes d'ocupació dels terrenys que han de ser expropiats forçosament. Fins a la finalització de les obres es redacten gairebé 40 projectes d'enginyeria, de reformes i d'actualitzacions. L'agost de 1963 es duu a terme l' operació de tancament de comportes i el pantà comença a embassar aigua; el febrer de 1965 es posa en funcionament.

La transformació que va comportar l'embassament de Sau no és només la produïda al paisatge i a la població del poblet de Sant Romà de Sau, també foren afectades importants indústries a l'encapçalament de l'embassament, així com l'activitat forestal, agrícola i ramadera originària de la vall. Al voltant de l'embassament han aparegut noves activitats.

Joan Lagunas Riera, actualment està jubilat i finalitzant el llibre "L'embassament de Sau". Fins al 2005 va treballar com a administrador i director financer a l'Editorial Eumo i a la Universitat de Vic.

Aquesta conferència és una activitat que s'emmarca dins de l'exposició Sense Paisatge d'Arturo / fito Rodríguez Bornaetxea - Igor Rezola - Mawatres, Juan Pablo Orduñez, concretament  Mawatres, Juan Pablo Orduñez hi presenta un treball sobre Sant Romà de Sau, que connecta amb aquesta conferència.
Imatge de l'Agència Catalana de l'Aigua.

SeparadorB 500p


EL EMBALSE DE SAU

Conferencia de JOAN LAGUNAS

Divendres, 23 de gener de 2015 a les 19.00 h

Lugar: ACVic Centre d'Arts Contemporànies
C. Sant Francesc, 1 08500 Vic -Barcelona | tel 938 853 704

Hasta finales del siglo XIX, el valle de Sau era una especie de “tierra incógnita”. Es a partir de 1902 cuando se plantea el aprovechamiento de las aguas del desfiladero de las Guilleries. El Plan de infraestructura hidráulicas de 1912 cita ya el embalse de Sau como una de las actuaciones a ejecutar, pero no es hasta 1931 cuando se redacta el primer proyecto del embalse.

En noviembre de 1941 el estado declara todas las obrar del embalse de Sau “de urgente ejecución” a efectos de ocupación de los terrenos que deben ser expropiados forzosamente. Hasta la finalización de las obras se redactan casi 40 proyectos de ingeniería, de reformas y de actualizaciones. En agosto de 1963 se lleva a cabo la operación de cierre de las compuertas y el pantano empieza a embalsar agua; en febrero de 1965 se pone en funcionamiento.

La transformación que conllevó el embalse de Sau no sólo afecta al paisaje y a la población del pueblo de Sant Romà de Sau, también lo fueron importantes industrias en el del embalse, así como la actividad forestal, agrícola y ganadera originaria del valle. Alrededor del embalse han aparecido nuevas actividades.

Joan Lagunas Riera, actualmente está jubilado y finalizando el libro “El embalse de Sau". Hasta 2005 trabajó como administrador y director financiero en la Editorial Eumo y en la Universitat de Vic.

Esta conferencia es una actividad que se enmarca en el contexto de la exposición Sin Paisaje de Arturo / fito Rodríguez Bornaetxea - Igor Rezola - Mawatres , Juan Pablo Orduñez, concretamente Mawatres, Juan Pablo Orduñez presenta un trabajo sobre San Romà de Sau, que conecta con esta conferencia.

Imagen de la Agència Catalana de l'Aigua.


+ INFO:

T. 00 34 93 885 37 04
info@acvic.org
www.acvic.org

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CCCB_AGENDA

Carta de la Mesa Sectorial del Arte Contemporáneo