MAC_BUTLLETÍ

  

Butlletí novembre
Museu d'Arqueologia de Catalunya
MAC Barcelona
La revolució neolítica: La Draga, el poblat dels prodigis
Fins al 4 de febrer de 2018

La primera gran transformació del medi és ixen plantes i animals domèstics desconeguts fins aleshores i s’apliquen tecnologies que transformarien radicalment l’entorn. Fa uns 7400 anys un grup d’agricultors i ramaders prehistòrics s’assenten a la vora de l’estany de Banyoles, esdevenint el poblat neolític més important a Catalunya i on es va produir una veritable revolució.
A més a més:
  • Inauguració exposició temporal ”Jocs i Joguines a l’Antiguitat” i presentació d’una ciutat romana mediterrània, de 15 m², creada amb clicks de Playmobil!. Dijous 9 a les 19 hores.
  • Cicle de master-class a càrrec d’Arqueonet en el marc de l’EPOMA (Estudis sobre Historia i Civilitzacio del Proxim Orient i la Mediterrania antiga). 8 de novembre: “D’època micènica a  època geomètrica, continuïtats i innovacions culturals a la llum de la recerca actua”, a càrrec de de la Maria Teresa Magadán. 15 de novembre: “Oculi sunt duces: una antropologia de la mirada a l'antiga Roma” a càrrec de Mònica Miró. 22 de novembre: “Les "cultures"  de les primeres societats pageses al Pròxim Orient: dinàmiques de canvis culturals i materials entre el VIII i el VII mil·lenni” a càrrec d’en Miquel Molist. 29 de novembre: “El viatge en la literatura de l’antic Egipte” a càrrec d’en David Rull. Totes a les 19.30 hores.
  • Taller FARINA I ROSELLES: una proposta culinària. Dissabte 11 a les 18 hores.
  • Debat “Savis i neolític”, en el marc de l’exposició “La Revolució Neolítica: La Draga, el poblat dels prodigis”, a càrrec d’en Ferran Adrià, en Martí Boada (UAB), Eulàlia Subirà (UAB) i en Xavier Terradas (CSIC-IMF). Moderador: Josep Manuel Rueda. Dijous 16 a les 19 hores.
  • Visita guiada especial Dia Internacional del Nen “La infància durant la prehistòria i la història antiga: entre el lleure i l’aprenentatge” a càrrec de l’arqueòloga Núria Roselló. Dissabte 18 a les 12.30 hores.
  • Acte d’homenatge a la Dra. Glòria Trias Rubiés amb la presentació de lel llibre “Cerámicas griegas de la Península Ibérica: cinquanta anys després (1967-2017)”. Dimarts 21 a les 19 hores.
  • Conferència + comentari d’una peça “Una altra mirada: Les corones votives visigòtiques: una expressió de la ritualitat de la cort de Toledo” a càrrec del prof. Carles Buenacasa. Dijous 23 a les 18 hores.
  • Tast de cerveses artesanes a càrrec del celler cerveser HomoSibaris, en el marc de l’exposició “La Revolució Neolítica: La Draga, el poblat dels prodigis”. Dissabte 25 a les 18 hores.
  • Visita guiada especial “La Revolució Neolítica: La Draga, el poblat dels prodigis” a càrrec de la Dra. Raquel Piqué (UAB). Dissabte 28 a les 19 hores.
  • Premi d’arqueologia 14ª edició del Premi d’Arqueologia Memorial Josep Barberà i Farràs. Dijous 30 a les 19 hores.
  • Vsites guiades a l’exposició “La Revolució Neolítica: La Draga, el poblat dels prodigis”. Diumenges a les 12.30 hores.
  • Activitats infantils i familiars els caps de setmana. Novembre: La festa de Dionís!. Diumenges a les 11 hores.
MAC CASC
Serveis i activitats didàctiques

Serveis i activitats didàctiques
El mar Mediterrani ha estat durant molt de temps la via principal de comunicació entre els pobles que l'envolten, l'autopista natural que facilitava l'intercanvi d'idees i de productes.A la vegada, rius, llacs i maresmes servien de vies de penetració cap a les zones interiors. Aquesta utilització contínua de les aigües ha anat deixant mostres innombrables de l'activitat humana.


MAC Empúries
ANTIQUA PAVIMENTA. Mosaics i paviments d’Empúries
Inauguració 18 d'octubre 

Al llarg de més de 100 anys d’excavacions arqueològiques a Empúries s’ha anat exhumant un important conjunt de paviments i mosaics. El conjunt esdevé un dels més importants coneguts a la Península Ibèrica pel seu nombre excepcional, per la seva diversitat tipològica, tècnica i decorativa i pel seu estat de conservació.
A més a més:
  • Visita “LES FESTES DE TARDOR”. Dimecres 1 de novembre a les 11.30 hores.
  • VISITA ROMANA. Dissabtes i diumenges 4, 5, 11, 12,18, 25 i 26 de novembre a les 11.30 hores.
  • Taller “Arqueòlegs: a la recerca del passat” en el marc de SOM CULTURA. Diumenge 5 de novembre a les 12 hores.
  • Visita “Els mosaics d’Empúries” en el marc de la SETMANA DE LA CIÈNCIA. Diumenge 19 de novembre a les 11.30 hores.
  • Audiovisual i 3D “CRIPTOPÒRTIC DE LA DOMUS DELS MOSAICS”. Dissabtes, diumenges i festius de 13 a 14 hores.
MAC Girona
Entre cos i enigma. Arquitectura dels sentits
Fins al 23 de novembre
Aquesta mostra recull la idea i la reproducció dels dibuixos, esbossos, plànols, maquetes i imatges del procés i el muntatge final del projecte “Entre cos i enigma – Arquitectura dels sentits”, que va formar part de l’exposició “Time Space Existence” organitzada per Global Art Affairs Foundation dins del Palazzo Bembo, a la 15a Mostra Internacional d’Arquitectura de la Biennal de Venècia (2016).


A més a més:
  • Amb motiu del SOM CULTURA 2017 ajudan's a descobrir alguns enigmes del monestir de Sant Pere de Gallicanes. Dissabte 4 de novembre, a les 11 hores.
  • Visita-Itinerari “Sepultures i epitafis: el retrat de la mort per a un record etern”. Diumenge 5 de novembre a les 12 hores.
  • Amb motiu de la Setmana de la Ciència “LLums cromàtiques: de l'origen del vidre a l'alquimia dels colors”. Diumenge 12 de novembre a les 12 hores.
  • Temporada Alta 2017 amb l'espectacle "Impulso" de l'artista Rocio Molina. Diumenge 26 de novembre les 12 i a les 17 hores.

MAC Olèrdola
Us animem a descobrir aquest conjunt monumental ple d'històries, al bell mig del Parc Natural d’Olèrdola, al cor del Penedès!
1 d'octubre a 15 de desembre obert de 10 a 17.30 hores

La muntanya d’Olèrdola, ocupada al llarg de 4.000 anys, va ser un enclavament estratègic pel domini que tenia de la plana penedesenca.
L’any 1931 va ser declarat Monument Històric, i des de l’any 1992 és també Parc Natural protegit. És un dels jaciments arqueològics més importants de Catalunya, amb una gran riquesa natural i paisatgística.

El programa d’activitats que ofereix el Conjunt monumental d’Olèrdola està format per diverses tipologies d’activitats: visites guiades, visites dinamitzades i tallers , adaptades als diversos nivells educatius.
MAC Ullastret
La ciutat ibèrica d'Ullastret a vista d'ocell
Dissabte 25 a les 10 hores

En el marc de SOM CULTURA. Gaudeix de la muralla i el fossat defensiu a vista d’ocell des d’un globus captiu i descobreix les novetats arqueològiques de l’excavació del fossat de la ciutat ibèrica d’Ullastret.

A més a més:
  • Visita teatralitzada “Els Ibers d’Ullastret”. Diumenge 5 a les 12 hores.
  • Visita "Escapada al més autèncic Empordà". Dissabte 11 a les 12 hores.
  • Visita "La petjada dels grecs a la ciutat ibèrica d’Ullastret" en el marc de la Setmana de la Ciència. Diumenge 19 a les 12 hores.






MUSEU DE LA NOGUERA
  • Diumenge, 5 de novembre, al Museu de la Noguera. 12 h: "A taula!" Alimentació i cuina al Museu de la Noguera.
  • Dissabte, 11 de novembre, a Seró. Espai transmissor. 19h: Conferència "Çatal Höyük, el salt endavant de la Prehistòria"

MUSEU I POBLAT IBÈRIC DE CA N’OLIVER (Cerdanyola del Vallès)
  • Del 7 de setembre al 26 de novembre: Exposició “A la recerca dels tresors perduts. Homenatge a l’arqueòleg cinematogràfic Indiana Jones”.
  • Diumenge 19 novembre, 11.30h:  Gimcana familiar Indiana Jones i el museu maleït. 
  • Diumenges 12 de novembre i 10 de desembre, a les 12 h: Cerdanyola terra d'ibers. Visita guiada gratuïta a l'exposició permanent amb l’entrada.
  • Diumenge 17 desembre, 11.30h: Jugar com abans. Taller de jocs de taula de l’Antiguitat. Activitat per a tots els públics.
  • Divendres 22 desembre: XIII Camí de Justícia. Itinerari nocturn i teatre medieval.

MUSEU ARQUEOLÒGIC DE L’ESQUERDA (Roda de Ter)
Del 8 de setembre al 3 de desembre
Exposició “Ossos. Un viatge a l’època medieval de la mà de l’antrolpologia física”

MUSEU COMARCAL DE L’URGELL
Del 26 d’octubre al 17 desembre
Exposició “La fi és el principi. Pràctiques funeràries a la Catalunya prehistòrica”

MUSEU DE GAVÀ
Del 6 de novembre de 2017 al 15 de gener de 2018.
Exposició “El collaret viatger”.

MUSEU ARQUEOLÒGIC COMARCAL DE BANYOLES
  • Del 30 de setembre al 7 de gener: Exposició “Desenterrant el pla de l’estany.150 anys d’arqueologia a la comarca”.
  • Divendres 8 de desembre, 11.00 h: Visita guiada “Banyoles Medieval: del carrer al campanar"
  • Dissabte 11 de novembre, 11.00 h: Activitat familiar / conte amb titelles “L'abat Bonitus i les seves històries"

MAC Barcelona, Passeig de Santa Madrona, Parc de Montjuïc, 08038 Barcelona, Tel. 93 423 21 49 infomac@gencat.cat

MAC CASC, 17007 Girona, Tel. 972 20 66 31 Tel. vaixell Thetis 608 19 56 55 maccasc.cultura@gencat.cat

MAC Empúries, 17130 Empúries-l'Escala, Tel. 972 77 02 08, macempuries.cultura@gencat.cat

MAC Girona, Monestir de Sant Pere de Galligants 17007 Girona Tel. 972 20 26 32 macgirona.cultura@gencat.cat

MAC Olèrdola, Castell d'Olèrdola Tel. 93 890 14 20 difusiomac.cultura@gencat.cat

MAC Ullastret, Puig de Sant Andreu 17114 Ullastret Tel. 972 17 90 58 macullastret.cultura@gencat.cat

D’acord amb la Llei 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, l'informem que les seves dades personals quedaran incorporades a un fitxer del qual n'és responsable l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, per a ús propi, amb la finalitat d'atendre la seva sol·licitud, remetre-li informació i gestionar les activitats i serveis prestats. Es necessari facilitar les dades sol·licitades, podent no ser possible, en cas contrari, atendre adequadament la seva sol·licitud.

Pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició mitjançant escrit dirigit al correu electrònic lopd.acdpc@gencat.cat o bé per correu postal a l'atenció del Responsable LOPD de l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural, Palau Moja, Portaferrissa 1, 08002 Barcelona.
Museu d'Arqueologia de Catalunya, Passeig de Santa Madrona, 39-41, Barcelona, Catalunya 08038, España

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CCCB_AGENDA

Carta de la Mesa Sectorial del Arte Contemporáneo