MAC_BUTLLETÍ

  

Butlletí setembre
Museu d'Arqueologia de Catalunya
MAC Barcelona
La revolució neolítica: La Draga, el poblat dels prodigis
Inauguració dijous 28, 19 hores

La primera gran transformació del medi és ixen plantes i animals domèstics desconeguts fins aleshores i s’apliquen tecnologies que transformarien radicalment l’entorn. Fa uns 7400 anys un grup d’agricultors i ramaders prehistòrics s’assenten a la vora de l’estany de Banyoles, esdevenint el poblat neolític més important a Catalunya i on es va produir una veritable revolució.
A més a més:
  • Taller de Circ. Dissabte 2 a les 18 hores.
  • Darreres visites guiades a l’exposició “La fi és el principi”, diumenges 3 i 10 a les 12.30
  • Performance/Cloenda de la mostra “Camins de vida i mort”. 11 espais sagrats de culte a la mort a Catalunya i Mèxic. Diumenge 10 a les 12 hores.
  • Jornada de portes obertes amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. Dilluns 11 de 10 a 14.30 hores.
  • Conferència “El resorgiment dels antics: una història de quatre capítols”. Capítol I Retrofuturismes, per Edward T. Riker (escritor) y Eliezer Mayor (ilustrador) i presentació del Projecte Cthulhu. Dijous 21 a les 21 hores.
  • Classe Inaugural i presentació del Grau d’Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Divendres 22.
  • Jornada de portes obertes amb motiu de la Festivitat de la Mercè. Diumenge 24 de 10 a 14.30 hores.
  • Jocs de taula “El Ressorgiment dels antics”. Capítol II: La primera partida. Diumenge 24 a partir de les 10 hores.
  • NOVETAT. Tallers familiars de cap de setmana. Estrenem el taller “Exploradors de la prehistòria”, excavació arqueològica que ens convertirà en tots uns experts en prehistòria!. Diumenges 17 i 24 a les 11 hores.
MAC CASC
Serveis i activitats didàctiques

Serveis i activitats didàctiques
El mar Mediterrani ha estat durant molt de temps la via principal de comunicació entre els pobles que l'envolten, l'autopista natural que facilitava l'intercanvi d'idees i de productes.A la vegada, rius, llacs i maresmes servien de vies de penetració cap a les zones interiors. Aquesta utilització contínua de les aigües ha anat deixant mostres innombrables de l'activitat humana.


MAC Empúries
Exposició "Empúries, la gran empresa arqueològica de J. Puig i Cadafalch ( 1908-1923)"
Fins al 24 de setembre 

Mostra  dedicada a les excavacions d’Empúries, com a projecte arqueològic emblemàtic comandat per Josep Puig i Cadafalch, en el marc de la commemoració del 150 aniversari del seu naixement.
A més a més:
  • Visita Romana. Fins l’11de setembre, cada dia: 12 hores en castellà / 17h en català. Els dies 16, 17, 23, 24 i 30 de setembre a les 12 hores en català.
  • Visita teatralitzada “Aprenents de Plaute”. Cada dilluns, dimecres i divendres l’1 al 8 de setembre a les 19 hores.
  • Criptoportic. De l’1 al 17 de setembre d’11 a 13 hores i de 16.40 a 18.40 hores.
  • PORTES OBERTES AL JACIMENT. Dissabte 2 de setembre, portes obertes amb entrada gratuïta al jaciment i al criptopòrtic de la domus dels mosaics, en motiu de la Festa Major de l’Escala. El dia 11 de setembre, portes obertes amb entrada gratuita al museu, en motiu de la Diada Nacional de Catalunya.
MAC Girona
Exposició "El Geni Culinari. Innovacions que marquen la nostra cuina"
Fins al 24 de setembre
L'arqueologia recupera una gran quantitat de restes que tenen relació amb el que van menjar els nostres avantpassats, però també dels estris i atuells que feien servir. Ens parlen de l'origen i de l'evolució de molts plats, d'innovacions que encara marquen la nostra cuina i que de ben segur podran servir d'inspiració per a noves creacions culinàries.


A més a més:
  • Conferència "Si cuinar ens fa humans, deixarem de fer-ho?" a Conferència a càrrec de Toni Massanés. Acompanyada d’uns tastets elaborats per Evarist Marc “Un passeig per la història de la cuina mediterrània al bell mig de Girona”. Divendres 1 de setembre a les 19 hores.
  • Conferència “"Alimentació infantil" a càrrec del pediatre Carlos González. Divendres 8 a les 18.30 hores.
  • Debat. Converses a tres bandes "Tres mirades sobre la història de la cuina" a càrrec de Jaume Fàbrega, Jesús Contreras i Lluís García. Divendres 15 de setembre a les 19 hores.
  • Taller "La cuina, el nostre laboratori de química" a càrrec de la Càtedra de cultura científica i comunicació digital de la UdG. Dissabte 23 a les 12 hores.

MAC Olèrdola
Us animem a descobrir aquest conjunt monumental ple d'històries, al bell mig del Parc Natural d’Olèrdola, al cor del Penedès!
1 d'octubre a 15 de desembre obert de 10 a 17.30 hores

La muntanya d’Olèrdola, ocupada al llarg de 4.000 anys, va ser un enclavament estratègic pel domini que tenia de la plana penedesenca.
L’any 1931 va ser declarat Monument Històric, i des de l’any 1992 és també Parc Natural protegit. És un dels jaciments arqueològics més importants de Catalunya, amb una gran riquesa natural i paisatgística.

El programa d’activitats que ofereix el Conjunt monumental d’Olèrdola està format per diverses tipologies d’activitats: visites guiades, visites dinamitzades i tallers , adaptades als diversos nivells educatius.
MAC Ullastret
VISITA A L’ILLA D’EN REIXACH
Diumenge 5 a les 11 hores

L'Illa d'en Reixac, conjuntament amb el Puig de Sant Andreu i la necròpolis del Puig de Serra, és un dels jaciments arqueològics que integren el conjunt ibèric d’Ullastret, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de zona arqueològica. Us convidem a conèixer a través d'aquesta visita guiada les darreres novetats de la recerca arqueològica, obtingudes gràcies a les més avançades tècniques de prospecció geofísica.

A més a més:
  • ESCAPADA AL MÉS AUTÈNTIC EMPORDÀ. Visita guiada de la ciutat ibèrica i el poble medieval d'Ullastret. Dissabte 9 i diumenge 24 a les 12 hores.
  • Visita teatralitzada “ELS IBERS D’ULLASTRET”. Diumenge 10 a les  12hores.





MUSEU DEL SURO
Del 13 de maig a l’1 d’octubre
Exposició "El sexe a l’època romana"

Museu de la Noguera
Inaugurada el 22 de juny
Exposició "A la recerca dels tresors perduts. Homenatge a l’Arqueòleg cinematogràfic Indiana Jones"



MAC Barcelona, Passeig de Santa Madrona, Parc de Montjuïc, 08038 Barcelona, Tel. 93 423 21 49 infomac@gencat.cat

MAC CASC, 17007 Girona, Tel. 972 20 66 31 Tel. vaixell Thetis 608 19 56 55 maccasc.cultura@gencat.cat

MAC Empúries, 17130 Empúries-l'Escala, Tel. 972 77 02 08, macempuries.cultura@gencat.cat

MAC Girona, Monestir de Sant Pere de Galligants 17007 Girona Tel. 972 20 26 32 macgirona.cultura@gencat.cat

MAC Olèrdola, Castell d'Olèrdola Tel. 93 890 14 20 difusiomac.cultura@gencat.cat

MAC Ullastret, Puig de Sant Andreu 17114 Ullastret Tel. 972 17 90 58 macullastret.cultura@gencat.cat

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CCCB_AGENDA

Carta de la Mesa Sectorial del Arte Contemporáneo