AJUNTAMENT DE BARCELONA_BARCELONA METRÒPOLIS

Si no visualitzeu correctament aquest correu, feu clic aquí
Juny 2017 //Número 104 / http://lameva.barcelona.cat/bcnmetropolis/hemeroteca/104/
Barcelona Metròpolis 104 – Urbanisme i gènere
DOSSIER // Urbanisme per a la vida quotidiana
Hem pensat mai quin ús prioritari fem de la ciutat i de l’espai públic? Homes i dones fan servir la ciutat de manera diferent: els homes es desplacen més per motius ocupacionals (19,4 %) i les dones majoritàriament per raons familiars (15,6 %) i en segon lloc ocupacionals.

L’urbanisme per a la vida quotidiana pretén donar la volta a aquesta manera d’organitzar l’espai en funció gairebé només de la productivitat i repensar-la o canviar-la per tornar a un ús humà de la ciutat. En aquest dossier s’exposen els principals problemes que cal abordar en aquest camí, en els àmbits de la mobilitat, el treball, la seguretat i la lluita contra la feminització de la pobresa i la gentrificació.
Llegiu-ne més »
Simona Levi. Foto: Pere Virgili
ENTREVISTA // Simona Levi, dramaturga i activista
La tecnologia digital ha modificat la societat, però encara queda molta feina per fer. Simona Levi, des del grup d’activistes Xnet, treballa per la millora de la democràcia en l’era digital i per fer que valors com la transparència o la participació siguin una realitat i no mots discursius buits de contingut. 
Llegiu-ne més »
Foto: Vicente Zambrano
REPORTATGE // Barcelona i l’art urbà, l’entesa possible
Des de l’aparició dels primers grafits a mitjan decenni dels anys vuitanta, Barcelona ha viscut una relació tempestuosa amb aquestes manifestacions artístiques. En trenta anys s’ha passat de la llibertat a la prohibició absoluta, per acabar arribant lentament a una situació de diàleg encara avui poc definida. Tres són els protagonistes principals d’aquesta història: els artistes, les institucions públiques i la ciutadania. En aquest reportatge analitzarem com han evolucionat les seves relacions al llarg d’aquestes tres dècades.
Llegiu-ne més »
Il•lustració: Patossa
REPORTATGE // Descontaminar el cos dels habitants de les ciutats
Hi ha una contaminació més subtil i invisible que la de l’aire i de l’aigua: la que és dins del mateix cos humà. Els disruptors endocrins, substàncies contingudes al menjar, als productes de neteja i cosmètics, etcètera, alteren el funcionament de les hormones i contribueixen a l’aparició d’obesitat, diabetis, càncer, problemes reproductius i del desenvolupament del cervell.

L’evidència científica està consolidada, però la majoria dels governs miren cap a un altre costat. La mateixa Comissió Europea s’ha saltat tots els terminis per posar límits al disruptors. Mentrestant, algunes ciutats i poblacions més petites s’estan posant al capdavant de les iniciatives per descontaminar el cos dels seus habitants.
Llegiu-ne més »
Mariana Mazzucato. Foto: Albert Armengol
EN TRÀNSIT // Mariana Mazzucato: Reivindicació de l’estat emprenedor
Mariana Mazzucato, professora d’economia de la innovació a Londres, s’ha fet un lloc principal al món acadèmic desfent els grans mites ideològics de l’emprenedoria privada. El mes d’abril va exposar les seves tesis al CCCB.
Llegiu-ne més »
Retrat de Bertrana al seu retorn de la Polinèsia, els primers anys trenta.
MEMÒRIES // Les Barcelones d’Aurora Bertrana
Enguany fa 125 anys que va néixer l’escriptora Aurora Bertrana, un bon motiu per revisar-ne la figura i l’obra, que han estat llargament oblidades. Els qui van estudiar a l’escola els llibres del seu pare, Prudenci Bertrana, a ella no la van sentir anomenar ni de retruc. Els anys republicans van ser l’època daurada d’Aurora Bertrana, tant des del punt de vista de la creació literària com per la seva activitat pública.
Llegiu-ne més »
Maria Arnal. Foto: Ray Molinari
GENERACIÓ ETC // Ser músic sense normes, patrons ni concessions
No se senten interpel·lats quan se’ls parla dels canvis profunds que, els darrers vint anys, ha sofert la indústria musical. Nascuts durant la dècada dels vuitanta, a Pau Vallvé, Clara Peya i Maria Arnal ja no hi ha res que els lligui a aquell vell món.
Llegiu-ne més »
Sessió de treball al jardí de Jiwar amb les artistes del projecte Xabaca. Foto: César Cid / Jiwar
VISIONS // Una reivindicació artística dels valors del veïnatge
Des de fa cinc anys, artistes de cultures molt diverses han passat per l’Associació Jiwar –el terme jiwar vol dir “veïnatges” en àrab. Aquest és el motor d’un projecte que reivindica la creació artística com a eina de transformació i reflexió sobre la ciutat.
Llegiu-ne més »
Il•lustració: Lluïsot
EL RELAT // El jardí de l’antic hospital
L’escriptor cubà Abilio Estévez explica la seva arribada a Barcelona en un relat molt personal sobre el Raval. Aquí en teniu un tast: “Jo caminava pel carrer de l’Hospital i arribava a la Biblioteca de Catalunya amb la sensació que havia transcendit el petit espai i el temps que se m’havia concedit. [...] En aquells anys no tenia papers, cosa que volia dir (vol dir) mancar de realitat. Però a la biblioteca no hi havia res a témer.”. 
Llegiu-ne més »
@bcnmetropolis

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CCCB_AGENDA

Carta de la Mesa Sectorial del Arte Contemporáneo