MUSEU DE TORTOSA_POESIA I PATRIMONI

Una doble acció poètica donarà a conèixer diversos elements del patrimoni cultural immaterial de les Terres de l’Ebre



Data: Dijous, 17 de desmbre de 2015 a les 19:30 h.
Lloc: Museu de Tortosa (Rambla Felip Pedrell, 3), Tortosa.
Una doble acció poètica donarà a conèixer diversos elements del patrimoni cultural immaterial de les Terres de l’Ebre: EBRI .
El proper 17 de desembre tindrà lloc un acte obert a tot el públic al Museu de Tortosa per donar a conèixer bona part de la feina que s’ha realitzat fins ara per dotar de contingut l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE). L’acte serà a les 19:30 hores i comptarà amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell.
Des de la presentació del projecte el passat mes de març fins ara els dos antropòlegs de l’IPCITE han estat treballant en documentar i inventariar diversos elements del patrimoni cultural immaterial de les Terres de l’Ebre, dels quals deu ja han estat registrats amb fitxes i formen part de la base de dades de la web www.ipcite.cat. Es tracta del conreu de la vinya a la Terra Alta, de les festes majors de Rasquera, del ball de mantons d’Ulldecona, de la cucafera de Tortosa, del joc de la morra de Sant Carles de la Ràpita, de les curses tradicionals de Prat de Comte, de les birles a les Terres de l’Ebre, de l’Aurora a la Fatarella, de la jota ballada de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre i de les coquetes a les Terres de l’Ebre. A aquests elements s’hi aniran sumant progressivament d’altres, alguns dels quals ja s’han començat a treballar.
Per difondre la feina que s’ha fet i al mateix temps apropar una mica més a la ciutadania el divers i singular patrimoni cultural immaterial de les Terres de l’Ebre s’ha pensat en una acció poètica que amb el títol d’EBRI està inspirada en el món del vi i en l’escenificació d’alguns dels elements que ja han estat inclosos en la web de l’IPCITE. La idea és explicar el patrimoni cultural immaterial ebrenc des de la contemporaneïtat, lligant tradició i avantguarda, que d’altra banda és una part essencial d’un projecte que busca redescobrir els elements culturals immaterials de les Terres de l’Ebre perquè serveixin també de base per al desenvolupament del territori.
L’acció poètica EBRI parteix de la base de l’ebrietat com un estat que ens altera les facultats físiques, mentals i emocionals, ja sigui per la ingesta desmesurada de vi o per una passió i ho lliga amb l’ebrietat que provoca el riu Ebre a la terra fertilitzant-la. Ha estat pensada i ideada pel músic de Deltebre Miquel Àngel Marín, en col·laboració amb l’escenògrafa d’Amposta Maria Pons, qui també ha creat l’altra acció poètica de l’ acte: l’escenificació de diversos elements del patrimoni immaterial ebrenc: el joc de la morra de Sant Carles de la Ràpita, la Cucafera de Tortosa, el toc del corn marí dels llaguters de la Festa del Riu de Móra d’Ebre i la cursa del cresol de Prat de Comte. Aquesta escenificació integrarà en un mateix discurs els diferents elements i per fer-ho comptarà amb la participació d’aquelles persones que actualment encara els mantenen vius.
L’acte també inclourà la projecció d’un documental sobre el Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre. Prèviament, hi haurà una reunió de l’Òrgan Institucional de l’IPCITE.
Fotografia: Íngrid Bertomeu.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CCCB_AGENDA

Carta de la Mesa Sectorial del Arte Contemporáneo