MUSEU D'ARQUEOLOGIA DE CATALUNYA

3 de novembre de 2014
comparteix
Tresors de La Vila Joiosa
Exposició temporal del 26 de setembre a l'1 de febrer de 2015  al MAC Barcelona.

La Vila Joiosa va ser, fa tres mil anys, un enclavament privilegiat tal com ho és avui. La seva fantàstica posició estratègica no només els va permetre bones possibilitats per defensar-se i obtenir aliments, també els va possibilitar l'arribada de viatgers i mercaderies d'infinitat de llocs remots configurant un gust molt exquisit i amb les més variades influències. Tot això ha estat l'origen d'unes fonts arqueològiques que ens expliquen la història d'una ciutat ibèrica amb traces gregues, fenícies, púniques i fins i tot notables mostres provinents d'Egipte i Etruria.
ELS IAPODES. un poble desconegut
Exposició temporal del 3 d'octubre de 2014 a l'1 de març de 2015 al MAC Girona.

L’exposició és la primera d’un parell d’exposicions que es portaran a terme sota el títol genèric “Ibers, Gals, Iapodes: tres cultures de l’edat del Ferro de l’Europa mediterrània”. Aquestes exposicions, fruit de la col·laboració conjunta d’Ullastret i Girona, dues seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya (Agència Catalana de Patrimoni Cultural), del Musée Henri Prades i del Museu de Zagreb, es desenvolupen sota el marc del projecte europeu ArCAFE “Archéologie et Cultures de l’âge du Fer en Europe”.
Tresors de La Vila Joiosa
Visita guiada a l’exposició temporal
Tots els diumenges d’octubre

Hora: 12,15 h. Preu: Activitat gratuïta inclosa en el preu de l’entrada al Museu

La Vila Joiosa és un municipi de la comarca costanera de la Marina Baixa, a Alacant. Acompanyeu-nos a descobrir les seves fases històriques més rellevants, des dels seus orígens a l’edat del bronze fins a temps moderns. La selecció de material arqueològic ens permetrà conèixer les poblacions autòctones ibèriques, les rutes comercials de l’antiguitat (aportacions fenícies, gregues, etrusques i, fins i tot, egípcies), la societat i el territori d’època romana, el poblament islàmic i la importància del seu port des de l’Edat Mitjana fins avui... Un recorregut extraordinari de 3000 anys d’història vinculats a la Mediterrània. 
Tel. 93 423 21 49 / infomac@gencat.cat
ACTIVITATS DE CAP DE SETMANA
Taller i visita dinamitzada en familia
Prehistòria en família

Taller familiar. Tots els dissabtes i diumenges d’octubre, 11 h 

Esteu preparats per viure la prehistòria? Us convidem a experimentar en família diferents activitats quotidianes dels nostres avantpassats, com feien foc, quines eines i estratègies de caça feien servir, com pintaven a les coves, com feien la ceràmica i la farina... Una experiència per a tota la família!
Tel. 93 423 21 49 / infomac@gencat.cat



Com vam començar? Un viatge per la prehistòria

Visita dinamitzada. Tots els dissabtes d’octubre, 12:15 h

Durant la prehistòria es varen produir grans canvis. Després de conèixer les claus del llarg procés d’humanització, veurem com es vivia al paleolític, d’una manera nòmada, darrere dels ramats d’animals salvatges, i com això va anar canviant fins al neolític amb l’aparició de l’agricultura, la domesticació dels animals i la vida en poblats. Coneixerem també els grans monuments funeraris caractetístics del megalitisme i els primers metalls.
Tel. 93 423 21 49 / infomac@gencat.cat
Dia Universal del Nen
Visita Especial
Dissabte 15 de novembre a les 12h i a les 17h

El dia 20 de novembre se celebra en tot el món el Dia Universal del Nen, recordant la firma de la Convenció dels Drets dels Nen.

El Museu d’Arqueologia de Catalunya vol sumar-se a aquesta celebració organitzant una visita especial per les seves sales on es parlarà del paper dels  infants des de la prehistòria fins a l’època clàssica. Una vista especial per nens on parlarem de nens!

Activitat inclosa en el preu de l’entrada. Aforament limitat, cal inscriure-s’hi prèviament al tel. 93 423 21 49 | infomac@gencat.cat
SETMANA DE LA CIÈNCIA 2014
Conferència
Dimarts 18 de novembre a les 19h

Conferència a càrrec de Lluís Viladrich, director tècnic de SOLUMETRICS, empresa especialitzada en l’aplicació de les noves tecnologies en el camp del patrimoni arqueològic i arquitectònic.

 Lliure accés. Aforament limitat, cal inscriure-s’hi prèviament al tel. 93 423 21 49 |infomac@gencat.cat
Celebració de la IV Edició de la Rua Xic Escena al Barri del Poble Sec
Representació teatral al Museu d’Arqueologia de Catalunya
Dissabte 22 de novembre

Rua XIC Escena és l’evolució de la Rua XIC, una iniciativa de cocreació comunitària que ja ha viscut tres edicions al barri del Poble Sec de Barcelona. 

El desenvolupament del projecte i, per tant, la creació del text teatral ha sorgit desprès de molts mesos de treball i a partir de les vivències i experiències dels participants al voltant de les diferents realitats interculturals (migració, convivència, rumors i sentiments)

 Lliure accés. Aforament limitat
“Una altra mirada: LA VIDA QUOTIDIANA DE GRECS I ROMANS A LA CATALUNYA D’ÈPOCA CLÀSSICA”
Cicle de conferències
Dia  25 de novembre a les 18h

Conferència “ Colons i indígenas al mediterrani occidental: el cas d’Empúries” a càrrec del professor Carles Buenacasa, professor d’Història Antiga de la Universitat de Barcelona.

Lliure accés. Aforament limitat, cal inscriure-s’hi prèviament al tel. 93 423 21 49 |infomac@gencat.cat
MEMORIAL BARBERÀ
Entrega de Premis
Dia  26 de novembre de 19h

11a edició de l’entrega de Premis d’Arqueologia-Memorial Josep Barberà i Farràs a càrrec de la Societat Catalana d’Arqueologia amb col·laboració amb el Museu d’Arqueologia de Catalunya

Lliure accés. Aforament limitat, cal inscriure-s’hi prèviament al tel. 93 423 21 49 |infomac@gencat.cat
DOMÉNIKOS THEOTOKÓPOULOS, EL GRECO.
Activitats amb motiu del iv centenari de la seva mort (1614-2014)
12, 19 i 26 de novembre, i 14 de desembre de 2014

Amb motiu de la commemoració del IV Centenari de la mort de Doménikos Theotokópoulos, El Greco, el Consolat de Grècia a Catalunya i la Comunitat grega de Catalunya, amb el suport del Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Centre Iberia Graeca i l’Escola Oficial d’Idiomes de Barcelona, organitzen una sèrie d’activitats destinades a oferir una visió sobre la vida i l’obra del pintor.

Lliure accés. Aforament limitat, cal inscriure-s’hi prèviament al tel. 93 423 21 49 |infomac@gencat.cat
VISITA ROMANA
Els diumenges 2, 9, 16, 23 i  30 de novembre

Hora: 12 h del migdia. Preu: 4 € (no inclou l'entrada al jaciment) Menors de 8 anys gratuït.                      


Iulia Domitia, antiga habitant de l’Emporiae romana del segle I dC ens mostra en aquesta divertida visita, com era la seva ciutat, com es vivia i com eren les cases, carrers, places, mercats i temples. Una visita pensada per a tota la família per conèixer la història de l’antiga ciutat d’Empúries.
Reserves: Tel. 972 77 59 76 / reservesempuries@gencat.cat
EMPÚRIES: TOUR TURÍSTIC 
Els Dissabtes 1 de novembre i 6 de desembre.

Hora: 16,30 de la tarda. Preu: 3€ (menors de 8 anys gratuït). No inclou la entrada al jaciment

Visita comentada a Empúries, recorrent els espais més importants de les ciutats grega i romana.
Reserves: Tel. 972 77 59 76 / reservesempuries@gencat.cat
“La salaó de peix a Empúries i a l’Escala. Del garum a l’anxova” 
EXPOSICIÓ TEMPORAL
Fins el 31 de desembre.

S’exposa al Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala. Fins al 31 d’agost, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h tots els dies. De l’1 de setembre al 31 de desembre de 2014, de dimarts a dissabte de 10 a 13h

L’exposició organitzada conjuntament pel Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries i el Museu de  l’Anxova i de la Sal de l’Escala, proposa, a través d’imatges, receptes antigues, textos i diversos objectes, un recorregut per la història de la salaó de peix, des de l’antiguitat fins avui en dia.
Més info 972 77 02 08 /972 77 59 76 macempuries.cultura@gencat.cat
SETMANA DE LA CIÈNCIA 2014
VISITA GUIADA: CUINAR I MENJAR A LA CIUTAT ROMANA
Dissabte 22 de novembre, 11h del matí.

Del 14 al 23 de novembre de 2014 se celebrarà a Catalunya la 19a Setmana de la Ciència, un any més el MAC-Empuries s'adhereix a la iniciativa amb una visita comentada al jaciment de la mà d'un dels arqueòlegs del museu fent un esment especial als recursos animals i vegetals que proporcionava el territori als antics habitants de la ciutat,  i que es destinaven a la seva alimentació.

Cal reserva prèvia. Reserves: MAC-Empúries. Tel. 972775976 /reservesempuries@gencat.cat

 
SETMANA DE LA CIÈNCIA 2014
Visita "Els secrets de l'ambre i el seu ús en la cultura dels Iapodes"
23 de novembre, 12 h

Visita guiada a l’exposició “Els Iapodes. Un poble desconegut” a càrrec del Dr. Ramon Buxó, director del MAC-Girona. Coneixerem aquesta cultura a través de 200 peces excepcionals procedents de les col·leccions del Museu Arqueològic de Zagreb  (Croàcia) i d’entre elles, destacarem les d'ambre - considerada l’única pedra preciosa d’origen vegetal- i l'ús que en feia aquesta cultura.

Preu: gratuït. Reserva a: macgirona.cultura@gencat.cat
ELS CAPS TALLATS D’ULLASTRET. VIOLÈNCIA I RITUAL EN EL MÓN IBER
EXPOSICIÓ TEMPORAL
Del 15 de novembre al 31 de maig. De dimarts a diumenge de 10 a 14h i de 15 a 18h.

L’any 2012 en l’excavació arqueològica al vessant nord del jaciment ibèric del Puig de Sant Andreu van aparèixer 15 fragments cranials humans, entre ells dos caps enclavats en un estat de conservació excepcional. Aquesta exposició de petit format pivota entorn la troballa dels cranis i presenta aquest procés de recerca i els primers resultats després de gairebé dos anys d’estudis.

L’acte d’inauguració de l’exposició tindrà lloc el dissabte 15 de novembre a les 11,30h al MAC-Ullastret
SETMANA DE LA CIÈNCIA 2014
CONFERÈNCIA Els caps tallats d’Ullastret: metodologia i resultats dels estudis i anàlisis bioarqueològics
22 de novembre de 2014, 17:00 h

Conferència a càrrec de Maria Eulàlia Subirà, doctora en ciències biològiques i investigadora de la Unitat d’antropologia biològica de la UAB, que versarà sobre els estudis analítics (ADN, isòtops estables i anàlisi de greixos) que s’han realitzat als cranis humans localitzats l’any 2012 a l’assentament iber del Puig de Sant Andreu d’Ullastret i que es podran veure a l’exposició temporal “Els caps tallats d’Ullastret. Violència i ritual en el món iber” .

Local social, plaça Garbina, Ullastret. Entrada gratuïta. Més informació al Tel. 972 17 90 58 | macullastret.cultura@gencat.cat 
arqueoxarxaxarxes
socials
àrea
multimedia
rutes de
turisme cultural
digues
la teva!
MAC Barcelona
08038 Barcelona
Tel. 93 423 21 49

infomac@gencat.cat
+info
MAC CASC
17007 Girona
Tel. 972 20 66 31
Tel. vaixell Thetis 608 19 56 55

maccasc.cultura@gencat.cat
+info
MAC Empúries
17130 Empúries-l'Escala
Tel. 972 77 02 08

macempuries.cultura@gencat.cat
+info
MAC Girona
Monestir de Sant Pere de Galligants
17007 Girona
Tel. 972 20 26 32

macgirona.cultura@gencat.cat
+info
MAC Olèrdola
Castell d'Olèrdola
Tel. 93 890 14 20

difusiomac.cultura@gencat.cat
+info
MAC Ullastret
Puig de Sant Andreu
17114 Ullastret
Tel. 972 17 90 58

macullastret.cultura@gencat.cat
+info
MAC Castell
17230 Palamós
Tel. 972 77 02 08

macempuries.cultura@gencat.cat
+info
MAC Coll del Moro
43780 Gandesa
Tel. 93 423 21 49

difusiomac.cultura@gencat.cat
+info
MAC Roca dels Moros
25152 El Cogul (Les Garrigues)
difusiomac.cultura@gencat.cat
+info
MAC Castellet de Banyoles
43746 Tivissa.
turisme@tivissa.altanet.org
+info
MAC Molí d'Espígol
25331 Tornabous
Tel. 675 785 126 / 93 423 21 49

difusiomac.cultura@gencat.cat
+info
 
La informació continguda en aquest missatge i/o fitxer(s) adjunt(s) és confidencial/privilegiada i està destinada a ser llegida per la persona a qui va dirigida. Si vostè llegeix aquest missatge i no és destinatari senyalat, l'empleat o l'agent responsable d'entregar el missatge al destinatari, o ha rebut aquesta comunicació per error, li informem que està totalment prohibida, i pot ser il·legal, qualsevol divulgació, distribució o reproducció d'aquesta informació, i li preguem que ens ho notifiqueu immediatament i ens retorni el missatge original a la direcció a dalt mencionada. Gràcies.
Ús i tractament de dades de caràcter personal
En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, reguladora de la Protecció de dades de Caràcter Personal, us informem que les dades personals que ens faciliteu per a enregistrar-vos seran tractades d'acord amb les garanties de seguretat i de confidencialitat previstes per la Llei, l'emmagatzematge en un arxiu digital, el responsable del qual és l'Entitat Autònoma Museus d'Arqueologia de Catalunya. Teniu dret a l'accés, rectificació o cancel·lació de les dades personals, d'acord amb els temes previstos per la Llei, a través d'una sol·licitud per correu electrònic a difusiomac.cultura@gencat.cat o per carta adreçada al Museu d'Arqueologia de Catalunya, Passeig de Santa Madrona 39, Parc de Montjuïc, 08038 Barcelona.
Vols modificar les teves dades?Vols donar-te de baixa del butlletí?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CCCB_AGENDA

Carta de la Mesa Sectorial del Arte Contemporáneo